Style Tudung Apa Sesuai Dengan Bentuk Wajah Kita?

Hello gorgeous… Apa kata let’s take a short brake and do some light reading? Here’s our tip of the day for you… ๐Ÿ˜˜

 

Style Tudung Apa Sesuai Dengan Bentuk Wajah Kita?

 

Untuk choose the right tudung, kita perlu first consider bentuk wajah kita. Hijab actually sesuai dengan semua muslimah, cuma kita perlu memikirkan style yang paling sesuai dengan kita.

 

Jadi, kami akan kongsikan 6 bentuk gaya wajah asas yang akan membantu you alls mencari rupa hijab yang paling ideal.

 

1. Round Face
Style hijab paling suitable dengan wanita berwajah bulat adalah gaya longgar (loose style) sebab ia akan membantu membentuk wajah dengan perfect. Cara styling – Tambah lipatan longgar di tulang pipi untuk menunjukkan wajah dan tekstur serta menghilangkan bentuk bulat.

 

2. Oval Face
Bentuk muka oval adalah bentuk muka universal berbanding yang lain (in other words – paling senang nak style!). Wajah bujur panjang, tulang pipi yang menonjol dan dagu yang runcing ini boleh mengenakan pelbagai jenis gaya.

You can also try using anak tudung yang lebih dekat ke dahi untuk menampakkan wajah yang tidak terlalu panjang. Gaya longgar (loose style) atau tanpa pin (pinless) sesuai digunakan.

3. Diamond Face
Wajah berbentuk diamond ini sebenarnya agak kurang diantara 6 bentuk lain. Tapi actually wajah yang sangat angular dan struktur tulang yang kuat ini mempunyai kelebihan untuk menggayakan tudung. Gaya loose, fitted atau apa-apa pun akan sesuai dengan bentuk muka ini.

4. Square Face
Kebiasaannya, orang yang berwajah square ini mempunyai lebar dahi, tulang pipi dan jawlinesnya sama. Jawlines ni biasanya menampakkan feature rahang yang sharp.

Sama seperti bentuk wajah oval/bujur, you all boleh mengenakan pelbagai jenis gaya tudung actually. You can use style longgar dan tambah lipatan dibawah tulang pipi untuk style kan kepada bentuk muka.

5. Long Face
Wajah ini agak sama dengan bentuk wajah bujur, cuma ianya sedikit panjang di dahi dan dagu. Gaya yang sesuai untuk muka berbentuk ini adalah dengn tambahkan ruang (means isikan ruang) di atas kepala anda untuk mengimbangkan bentuk yang panjang.

Untuk face shape ni, tambah v-point di pusat dahi untuk menunjukkan simetri pada keseluruhan rupa. Buat lipatan yang kemas di bawah tulang pipi untuk nampak lebih better.

6. Heart Face
Wajah berbentuk hati ini kebiasaannya mempunyai tulang pipi yang terluas dan dagu yang sangat tajam seperti dibahagian bawah hati.

Orang yang ada face shape ni boleh mengenakan kedua-dua gaya sama ada longgar tanpa pin yang hanya meletakkan lebihan shawl di bahu ataupun gaya lilit ketat di leher.

Tapi jangan lupa untuk tajamkan bentuk shawl dibahagian atas untuk dapatkan shape yang betul. Juga tambah lipatan di bawah tulang pipi agar wajah lebih menonjolkan.

Ok, so dah tahu macam mana nak style kan tudung you alls? Hopefully, this tip dapat membantu if you’re still not sure which style yang paling suitable. โœŒ๏ธ

  • Sign up
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
We do not share your personal details with anyone.
Scroll to Top
Click to WhatsApp!
1
WhatsApp us here!
๐Ÿ‘‹ Hi, can we help you?
๐Ÿ‘‹ Hi, boleh kami bantu anda?
Powered by
FREE SHIPPING for orders from RM50 - Limited Time Offer !
x